in zo verre relevant voor genealogie Van Keulen - Polman
2010 - heden
In de geschiedenis ligt de nadruk doorgaans op machtige mensen. In www.liemershistorie.nl vooral aandacht voor de geschiedenis van gewone mensen, hun zwoegen voor een menswaardig bestaan want de overgrote meerderheid van de bevolking heeft tot halverwege de 20e eeuw doorgaans op de rand van een bestaansminimum geleefd waarbij misoogsten, ziekten, oorlogen en (natuur)rampen kwellingen zijn die de mensen bij voortduring hard hebben getroffen. Indrukwekkend is hoe velen onder moeilijke omstandigheden toch het hoofd boven water hebben kunnen houden.
2010 In een poging de Betuwelijn te redden verlaagt Keyrail (een samenwerkingsverband van Prorail en het Havenbedrijf Rotterdam) de gebruikstarieven voor de goederenspoorlijn tot 40%. Een tariefsverlaging voor het gebruik van infrastructuur is in deze omvang in Nederland nog nooit voorgekomen. De belastingbetaler zal miljoenen euro's meer moeten bijdragen want het goederenspoor is bij lange na niet rendabel.
2010 Op 1 mei is het exact 350 jaar geleden dat de Hervormde kerk aan de Markt in Zevenaar in gebruik is genomen.
|
De Hervormde kerk op de Zevenaarse Markt is in de loop der tijd vrijwel in de originele staat gebleven. De naam van het gebouw is tot ver in de 19e eeuw
"Reformeerde kerk". Door een scheiding binnen de Calvinisten wordt
vanaf de 19e eeuw de aanduiding "Hervormde kerk" gebruikelijk.
Vanaf 2001 draagt het kerkgebouw de naam "Ontmoetingskerk".
|
2010 In augustus wordt een nieuw plan gepresenteerd voor het Duitse deel van de Nederlandse Betuwelijn, de vele miljarden euro's gekost hebbende goederenspoorlijn door de Nederlandse Betuwe van Rotterdam naar Babberich (landsgrens). Het nieuwe plan behelst om juist over de grens dus nog voor het dorp Elten de Betuwelijn in de richting van Lobith af te buigen om zo onder meer Elten en Emmerich te sparen. Daarvoor zal de Betuwelijn na even op Duits grondgebied te zijn geweest weer over Nederlands gebied richting Lobith / Spijk moeten lopen, waarna deze via een brug over de Rijn bij Spijk definitief in Duitsland arriveert om vervolgens via Griethausen en Kleef verder richting de eindbestemming (Ruhrgebiet) te lopen.
2010 De
uit Zevenaar afkomstige vermaarde leverchirurg Prof.
dr. Henry Gans schenkt op 10 augustus 2010 zijn op schrift
gestelde oorlogservaringen aan het United
States Holocaust Memorial Museum, waar ze onderdeel gaan
uitmaken van de permanente collectie. |
![]() Henry Gans (ca 1945) |
|
2010
In oktober komt het
vermaarde boek "Zoete Mond" uit van de schrijver Thomas
Roseboom. De roman speelt zich af in de jaren zestig van
de 20e eeuw in het fictieve plaatsje Angelen, gelegen aan
de Rijn een paar kilometer ten westen van Tolkamer.
Aan de overzijde van Angelen bevindt zich het Duitse
plaatsje Bimmen en het Nederlandse Millingen. De dorpskern
van Pannerden lijkt als twee druppels water op het
dorp uit het boek: "Een hoge dijk, waarachter het dorp
schuilgaat: bakkerij Groenen, slagerij Reijmer, een
school, een hotel, de kerk en de doodse stilte van een
dag waarop de mannen op hun fiets naar hun werk op de
scheepswerf of steenfabriek gaan en huisvrouwen de
meubels in de was zetten".
Aan het Pannerdens kanaal, dichtbij de kop van Pannerden,
bevindt zich het landhuis dat een grote rol speelt in "Zoete
Mond".
2010 In Giesbeek wordt op zondag 31 oktober de nieuwe toren van de Martinuskerk ceremonieel geopend door de Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje, zoon van de burgemeester van de voormalige gemeente Angerlo. De St. Martinuskerk verloor haar toren aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door een beschieting. Na 65 jaar heeft Giesbeek haar kerktoren eindelijk terug.
|
|
2011 Op dinsdagmiddag 11 januari rond het middaguur schampen tussen Zevenaar en Babberich een lege Duitse goederentrein en een Duitse internationale passagierstrein (ICE-trein) uit Amsterdam elkaar. Hierdoor ontsporen de twee voorste wagons van de passagierstrein en de drie achterste wagons van de goederentrein. Wonder boven wonder vallen er geen gewonden maar de materiele schade is groot. Het treinverkeer tussen Nederland en Duitsland is als gevolg hiervan 36 uur gestremd. Uit het na het ongeval ingestelde onderzoek blijkt dat op het spoortraject 300 meter koperdraad is gestolen. Alles wijst erop dat deze diefstal de oorzaak van het ongeval is.
|
|
2011 Op 12
februari overlijdt Jasper W. van Keulen (1984 - 2011), zoon van
de uit Zevenaar afkomstige Haagse huisarts Will van Keulen ten
gevolge van een noodlottig verkeersongeval in Milaan. Jasper is een
uitzonderlijk talent: op 23 jarige leeftijd is hij arts waarna hij zich
specialiseert tot vaatchirurg. In het kader van zijn aanstaande promotie
vertoeft Jasper tijdelijk in het buitenland als het ongeluk hem
overkomt. Zijn gedrevenheid, gepaard met empathie, tomeloze energie en
intelligentie hebben zijn leven gekenmerkt.
Jasper is de kleinzoon van Louis van Keulen (1912 - 2001) en Mies van
Keulen - Polman (1913 - 2004) uit Zevenaar.
|
|
2011 Op 21 april (Witte Donderdag) overlijdt in zijn woning in Zevenaar volkomen onverwacht de bekende streekhistoricus dr. Ben Janssen. Hij is van grote betekenis geweest voor de Liemers waar hij tal van boeken over heeft geschreven. Op 28 april vindt in de R.K. kerk van Lobith-Tolkamer, zijn geboorteplaats, de uitvaartdienst voor hem plaats.
|
|
2011 Streekhistoricus
W. van Heugten uit Duiven
publiceert een nieuwe verklaring omtrent de herkomst van de naam
"Liemers" waarbij hij er vanuit gaat dat het begrip Liemers
een samentrekking is van "lee"en "mers".
|
|
2011 In het Bergherbos, tussen Beek en Elten op (voormalig) Duits gebied, worden resten van oude verdedigingswerken zoals bunkers en loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog, hersteld. In 1921 zijn Duitse bunkers opgeblazen door de Fransen maar op diverse plaatsen zijn de betonnen brokstukken nog aanwezig. Ook oude loopgraven, inmiddels volledig dichtgegroeid, worden weer zichtbaar gemaakt waardoor unieke cultuurhistorische objecten voor het nageslacht zichtbaar blijven als herinnering aan de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog.
|
|
2011 In Zevenaar wordt in het najaar de voormalige brandweerkazerne in de Wittenburgstraat na een renovatie in gebruik genomen als kunstgalerij. De brandweerkazerne uit 1881 heeft tot 1944 dienst gedaan als stalling voor de brandweerwagen en droogruimte (in de geventileerde slangentoren) voor de juten brandslangen. In de jaren daarna heeft het een bestemming als opslagruimte voor marktkramen en als scoutinggebouw. De slangentoren raakt echter steeds meer in verval totdat deze in 2011 gerenoveerd wordt en voor Zevenaar behouden blijft. |
|
2012 Op vrijdag 17 februari is het precies honderd jaar geleden dat in Pannerden werd geboren Louis (A. G. M.) van Keulen (1912-2001), overgrootvader van Sam, Simon en Sjef van Keulen.
|
|
2012 Op vrijdag 16 maart promoveert Jasper W. van Keulen (1984-2011) postuum tot doctor aan de Universiteit van Utrecht. Het is een waardering voor zijn wetenschappelijke prestaties. Jasper is de kleinzoon van Louis van Keulen (1912 - 2001) en Mies van Keulen - Polman (1913 - 2004) uit Zevenaar. |
2012 Ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van het officierencorps van het schuttersgilde E.M.M. Lobith wordt het boek "Het Koningszilver" uitgegeven. Auteurs zijn A. Mulder, A. Muskens en A. Mertens. De historische bijdragen zijn van dr. G.B. Janssen.
|
|
2012 Eind maart worden op de toegangswegen naar de Liemers toeristische streekborden naar een ontwerp van Frans Hippman geplaatst. Op de borden zijn kenmerken van de Liemers te zien zoals: weids zicht, steenfabrieken in waterrijk landschap en wandel-, fiets en watersportmogelijkheden.
|
|
2012 Op vrijdag 10 augustus overlijdt op 93-jarige leeftijd jonkheer Huub van Nispen, bewoner en eigenaar van landgoed Sevenaer in Zevenaar. Hij wordt na een uitvaartdienst op woensdag 15 augustus in de Martinuskerk in Oud-Zevenaar begraven op zijn eigen landgoed waarover hij sedert 1947 het beheer heeft gehad. Zijn leven lang heeft hij gestreden voor het behoud van het landgoed, gelegen aan de oostzijde van het Zevenaarse stadscentrum, dat in 1785 in handen kwam van zijn voorouders en nu in onze tijd de laatste kasteelboerderij in Nederland is. Na de dood van Van Nispen gaat Huis en landgoed Sevenaer over naar de Stichting Behoud Landgoed Sevenaer. .
|
![]() Van Nispen (1919-2012) |
|
2012 Op zaterdag 1 september vindt het middagprogramma van de jaarlijkse Van Keulen-familiedag plaats rondom het bergmeertje van uitspanning 't Peeske in Beek.
|
|
![]() Uitspanning 't Peeske |
2013 Op zondag 17 maart besteedt de Nederlandse televisie (VPRO) in een boeiende uitzending met als titel, Die Liebe war Schuld daran (Tommy Wierenga), zeer uitvoerig aandacht aan de Nederlands-Duitse grensstreek in de Liemers. (http://vimeo.com/62056112).
2013 Op donderdag 11 april 2013 vindt in Tolkamer de presentatie plaats van het boek "De vijand was mijn bondgenoot". Het is het aangrijpende levensverhaal van Heinz Vermaeten, "een Duitser die geen mof wilde zijn". Als Heinz in 1926 twee jaar is, verhuist het gezin van Duitsland naar Lobith-Tolkamer. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt Heinz gedwongen voor Duitsland te vechten. Pas ruim 60 jaar na de oorlog is hij in staat zijn gruwelijke ervaringen te vertellen en kan zijn dochter deze met zijn instemming op papier zetten.
|
|
2013 In de eerste decennia van de 21e eeuw raakt ook in de Liemers de beleving van de christelijke religie steeds meer op de achtergrond en voor velen zelfs in de vergetelheid. Vele eeuwen lang heeft de georganiseerde christelijke religie een centrale plaats ingenomen in het leven en werken van onze voorouders en heeft zij een krachtige stempel gedrukt op hun cultuur. Voor velen was het geloof in God een enorme troost bij tegenslagen (overstromingen, (infectie)ziekten, (kinder)sterfte, plunderingen, honger, uitbuiting, armoede, droogte, verzengende hitte, intense koude etc.), waar veel van onze voorouders bij voortduring mee te maken hebben gehad. Inmiddels is dit geloof bij velen verdwenen en is de godsdienstige ongeletterdheid en ongeinteresseerdheid sterk toegenomen. Een sterk geloof in een leven na het aardse leven is nog slechts bij een klein deel van de protestanten en katholieken aanwezig. Anders is dit bij het snel toenemend aantal moslims, die vanaf de jaren tachtig van de 20e eeuw in de Liemers eigen geloofsgemeenschappen hebben gevormd zoals de Turkse geloofsgemeenschap voor Zevenaar, Didam en Duiven, die in april 2013 haar Mevlana moskee in gebruik neemt.
2013 Op donderdagochtend 30 mei brengen koning Willem Alexander en koningin Maxima een kort bezoek aan Duiven. In ongeveer een half uur maakt het koninklijk paar kennis met Duiven en De Liemers. Tijdens het bezoek domineert folklore.
|
|
2013 Op
zaterdag 16 november 2013 is het precies honderd jaar geleden
dat in Zevenaar werd geboren Mies Polman (1913
- 2005), overgrootmoeder van Sam, Simon en Sjef van Keulen.
Ze groeit op in het gezin Polman aan de Grietsestraat 72 te
Zevenaar te midden van haar ouders, broer en zus. Op 30
juli 1941 trouwt ze met Louis van Keulen, overgrootvader
van Sam, Simon en Sjef van Keulen.
|
|
2013 Op vrijdag 20 december 2013 is het precies tweehonderd jaar geleden dat de dorpen Duiven, Groessen en Loo een bestuurlijke eenheid werden met de naam "Buergermeistery Duven" onder Pruisisch bestuur. Sedertdien is de gemeentelijke indeling ongewijzigd gebleven. In 1816 kwam de gemeente bij het Koninkrijk der Nederlanden.
|
|
|
|
|
|
2014 Op zondag
30 november 2014 is het exact vijfhonderd jaar geleden dat Andreas
Masius (1514 - 1573) in een dorpje in de omgeving van Brussel
werd geboren. Hij ontwikkelt zich tot een van de belangrijkste
Europese diplomaten en geleerden uit de XVIe eeuw. Naast zijn
moedertaal beheerst hij maar liefst tien talen en wordt bovendien een
autoriteit op het gebied van rechtsgeleerdheid, geschiedenis en
aardrijkskunde.
In het latere deel van zijn leven, vanaf 1558 woont Masius in
grote harmonie met zijn echtgenote op een boerderij in de "buerschap
Oi" (buurtschap Ooy, bij Zevenaar). Deze periode
beschouwt hij als een zeer gelukkige waar een eind aankomt als hij
ernstig ziek wordt en op dinsdag 7 april 1573 overlijdt.
Masius wordt in de Andreaskerk in Zevenaar begraven. Doordat
deze kerk in 1602 door een brand grotendeels verwoest wordt, is van
zijn graf in onze tijd niets meer te vinden. Ongeveer vierhonderd jaar
na zijn dood is in het stadshart van Zevenaar een plein naar
deze grote geleerde genoemd. In 2015 verschijnt van de hand van Ernest
Stender de boeiende uitgave "De Wereld van Andreas Vesalius"
waaraan de auteur vier jaar gewerkt heeft.
2015 Volgens
opgave van het Centraal Bureau voor de Statistiek is het aantal
huishoudens in de Liemers dat onder de armoedegrens leeft
aanzienlijk geringer dan in de rest van Nederland. Zo bedraagt het
percentage arme huishoudens in Duiven 5,6%, in Zevenaar
7,1%, in Westervoort 8,4% en in Rijwaarden 7,6%. Het
landelijk gemiddelde bedraagt 9,5%. Hoe anders was het een eeuw eerder
toen de Liemers tot de armste streken van Nederland behoorde.
Het kan (gelukkig) verkeren.
2015 De
jaarlijkse familiedag op de eerste zaterdag van september vindt
in 2015 plaats in Rheden, Doesburg en Zevenaar. De afsluiting is
in restaurant Poelwijk in Zevenaar.
|
|
2015
Medio november 2015 meldt Rijkswaterstaat dat het
laagwaterrecord op de Rijn is verbroken. Er stroomt dan al
meer dan 121 dagen lang minder dan 1.500 kubieke meter water
per seconde via de Rijn bij Spijk Nederland binnen.
Dat is de langste aaneengesloten periode van laagwater, die
ooit is gemeten.
|
|
2016 Op
maandagmiddag 11 januari wordt de nieuwe 27 meter hoge
uitkijktoren op de Hulzenberg in Stokkum geopend. De
uitkijktoren, die in opdracht van de gemeente Montferland in
samenwerking met Natuurmonumenten is gebouwd, biedt een
schitterend uitzicht over de wijde omgeving van de Veluwezoom
tot ver in het Duitse Rijnland. Bij helder weer is vanuit deze
unieke locatie de Stevenskerk in Nijmegen te zien. |
|
2016 Op
maandagavond 18 januari overlijdt na een kortstondige ziekte op
93-jarige leeftijd in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem de
befaamde streekhistoricus John Thoben (1922 -
2016). |
![]() |
2016 Op woensdag 1 juni maken de voormalig Duitse gebieden Zevenaar, Wehl, Duiven, Huissen en Malburgen tweehonderd jaar deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden. De overgang naar Nederland in 1816 bracht zeker de eerste decennia geen voorspoed want de 19e eeuw werd een periode van grote misoogsten, ziekten, honger, ellende en armoede.
|
Uit de Leeuwarder Courant van 31 mei 1816 waarin melding wordt gemaakt van de overgave van Zevenaar, Huissen, Malburgen en de Lijmers, waardoor het Koninkrijk der Nederlanden "met een niet onaanzienlijk met aller vruchtbaarst bouwland en uitmuntende weiden beslagen en door nijvere inwoners bewoond territoir wordt vergroot". |
2016 Martijn
van Keulen wordt eigenaar van het hoofdgebouw van de
voormalige inktfabriek "Gimborn" aan de Ringbaan Zuid in Zevenaar.
|
![]() In 2016 koopt Martijn van Keulen het hoofdgebouw van de voormalige "Gimborn" en vestigt er "Ondernemerscentrum De Pelikaan" dat onderdak biedt aan ongeveer 25 bedrijven. Martijn van Keulen is de achterkleinzoon van Jan van Keulen en Anna Jurrius, die zich in 1927 aan de Pannerdenseweg in Ooy vestigden. |
2017 Op 1
maart maken Lobith, Spijk, 's-Gravenwaard, Bielandse Waard
en Kiefwaard tweehonderd jaar deel uit van het Koninkrijk der
Nederlanden. In 1815 zijn ze tijdens het Wener Congres aanvankelijk
vergeten maar op 1 maart 1817 gaan ze toch nog over van Duitsland naar
Nederland. Voordien heeft het gebied rondom Lobith vele eeuwen
tot de Pruisische ambten Kleverham en Emmerich behoort.
2017 Op woensdag 8 maart geeft verkeersminister Schultz het startsein voor de aanleg van het ontbrekende stuk van de snelweg A15 tussen Bemmel, Groessen, Duiven en Zevenaar. Het knooppunt waar de autowegen A15 en A12 bij elkaar komen zal "De Liemers" worden genoemd. Met de wensen van de inwoners wordt geen rekening gehouden. Zo komt er geen tunnel tegen de gevreesde geluidsoverlast en horizonvervuiling. Ook houdt de minister vast aan haar plan om tol te heffen. Naar verwachting kan de weg in 2022 in gebruik worden genomen.
2017 Tussen Arnhem en Duesseldorf gaat een regionale treinverbinding van start, die onder meer in Zevenaar, Elten en Emmerich stopt. Hierdoor wordt de reistijd per openbaar vervoer van Arnhem naar Emmerich verkort van 2 uur naar een half uur. De treindienst wordt verzorgd door NS-dochter Abellio en rijdt ieder uur. Na bijna driekwart eeuw krijgt Zevenaar eindelijk weer een rechtstreekse treinverbinding met Elten en Emmerich.
2017 Op
donderdag 4 mei 2017 onthult de gemeente Duiven een
monument ter nagedachtenis aan de broers Jan (1921 -
1944) en Piet (1927 - 1944) Meuwsen uit Groessen.
|
|
![]() |
2017 Op zaterdag 2 september, een mooie nazomerdag, vindt onze jaarlijkse familiedag plaats met onder meer een boeiende rondleiding in het Gildekoat in Zeddam. In deze museumboerderij is te zien hoe een eenvoudig gezin aan het eind van de 19e eeuw woonde en leefde.
|
|
2018 Op 1 januari 2018 wordt de gemeente Rijnwaarden, waartoe Aerdt, Herwen, Lobith, Pannerden, Tolkamer en Spijk behoren, samengevoegd bij de gemeente Zevenaar.
2018 Op
vrijdag 16 maart 2018 overlijdt op 93-jarige leeftijd Jozef
Cornielje (1924 - 2018).
|
|
2018 Bij een
uitzonderlijk lage waterstand, als gevolg van langdurige extreme
droogte, wordt begin augustus 2018 het wrak zichtbaar van het op
woensdag 20 maart 1895 bij Tolkamer / Spijk ontplofte dynamietschip
Reiner.
Bij deze vreselijke ramp vielen destijds 13 doden. Ook de materiele
schade was enorm. Tot in de zeer verre omgeving, ondermeer in Spijk en
Elten, werden huizen verwoest. In Tolkamer, Lobith, Elten, 's-Heerenberg
en Emmerich sneuvelden enorm veel ruiten. De ramp maakte een
enorme indruk en was geruime tijd in het nieuws.
Na de
ontploffing op 20 maart 1895 kwamen zelfs vanuit
Heerlen, Tietjerk (Friesland) en M.Gladbach
berichten omtrent "den gevoelden schok".
Het dynamiet in het schip in totaal 100.000 kg. was
afkomstig van de kruitfabriek Porz in Keulen en
bestemd om vervoerd te worden naar de haven van
Antwerpen; van daaruit zou het transport verder gaan
naar de goudmijnen in Zuid-Afrika.
De Gelderlander van 25 maart 1895 berichtte dat: "Het
algemeen gevoelen is dat niet onvoorzichtigheid,
maar verregaande roekeloosheid de oorzaak is van
de dynamiet-catastrophe. Er is met de kisten
omgesprongen, alsof het steenen waren."
Gebleken is bovendien dat er op het kruitschip een
kolenkachel gestookt werd.
|
|
2019 Op vrijdag 26
april 2019 verschijnt bij de uitgeverij Fagus de schitterende, meer dan
driehonderd pagina's tellende, uitgave "De Liemers". Het boek,
waaraan onder redactie van de historicus Theo Salemink
(73) uit Oud-Zevenaar en de fysicus en streekhistoricu Wim van
Heugten (69) uit Duiven 13 auteurs een bijdrage hebben geleverd,
draagt in belangrijke mate bij aan het versterken van de identiteit van
de Liemers.
|
|
2019 Het bestuur van de R.K. Parochie Sint
Willibrordus besluit vanwege het sterk teruggelopen kerkbezoek en de
grote financiele tekorten om negen van haar dertien kerken in de
Liemers te verkopen. Het betreffen: Sint Franciscuskerk in
Babberich, Sint Martinuskerk in Giesbeek, Heilige Andreaskerk in
Groessen, Sint Martinuskerk in Herwen, Heilige Antonius Abtkerk in Loo,
Sint Martinuskerk in Oud-Zevenaar, Heilige Martinuskerk in Pannerden,
Heilige Gerardus Majellakerk in Spijk en Sint Werenfriduskerk in
Westervoort.
Wie had dit nog maar enkele decennia geleden voor mogelijk gehouden?
Waar de R.K kerk in het leven van het overgrote deel van de bevolking in
de Liemers gedurende vele eeuwen een centrale plaats heeft ingenomen,
behoort dit aan het begin van de 21e eeuw tot het verleden.
Tot
de kerken, die in 2019 te koop worden gezet, behoort
ook de eeuwenoude Sint Martinuskerk in Oud-Zevenaar
2020 In maart 2020 wordt bij de dijk in de Puttmanskrib in Herwen
een monument geplaatst voor de precies 80 jaar eerder omgekomen
Engelse spitfire-piloot Mervyn Wheatly (1913 - 1940).
Initiatiefnemer is Sander Woonings, die langdurig onderzoek
heeft verricht naar de toedracht van de crash. |
|
|
2021
Op initiatief van de Liemerse gemeenten kiezen de inwoners uit
vijf genomineerde vlaggen de Liemerse vlag. Deze eigen vlag is bedoeld om het
Liemerse gevoel te versterken. |
|
2021 Op zaterdag 28 augustus 2021 vindt de jaarlijkse Van Keulen-familiedag in de Liemers plaats. Het ochtend-, middag- en avondprogramma is dit keer in (Oud-)Zevenaar, Tolkamer en Pannerden. De afsluiting is in restaurant Villa Copora in Spijk, een pand gebouwd in 1861, dat inmiddels een rijke historie kent.
![]() |
![]() |
2021 Op dinsdag 28 september is het exact vijfhonderd jaar geleden dat paus Leo X zijn handtekening plaatste onder de stichtingsakte van de Andreasparochie in Zevenaar. Daarmee is de Andreasparochie de enige parochie in Nederland, die ooit door een paus is gesticht. |
|
2022 Op zondag 10 april wordt tijdens de
Palmpasenviering in de kerk bekend gemaakt dat
er een voorlopig koopcontract is waarin de R.K.
Martinuskerk in Oud-Zevenaar wordt
verkocht. Hoewel het bericht niet onverwacht
komt, is de teleurstelling groot.
|
|
![]() |
Tot de weinige R.K. kerken
in de Liemers, die open blijven, behoort de Andreaskerk in Zevenaar. In
1965 is het interieur van deze kerk ingrijpend gewijzigd.
Op bovenstaande afbeelding de Andreaskerk voor de renovatie (links) en
na de renovatie.
Onder meer de heiligenbeelden zijn bij de renovatie grotendeels
verwijderd. Tegenstanders spreken in dit verband van de moderne
"beeldenstorm". Eeuwenlang hebben katholieken zich erg vertrouwd gevoeld
met de heiligenbeelden in hun kerken.
2022
In juni 2022 is het exact 350 jaar geleden dat een
enorme Franse legermacht van 130.000 soldaten bij Lobith
over de Rijn trekt (Hollandse Oorlog, 1672 - 1679) op weg naar
Amsterdam en Den Haag om de Nederlandse machthebbers een lesje
te leren. |
|
2022 In Herwen wordt in de nabijheid van het Romeinse castellum Carvium bij opgravingen een van de meest compleet bewaard gebleven Romeinse tempels in Noordwest-Europa gevonden. Rondom de tempel treffen archeologen bovendien maar liefst 30.000 voorwerpen aan. Door deze enorm belangrijke vondst kan voor het eerst het hele leven in en rond een Romeinse tempel worden gereconstrueerd.
Klik hier
voor de Tijdsbalk
tot 1900
Oud-Zevenaar
Links vooraan de Martinuskerk en tamelijk centraal het kerkhof
Luchtfoto omstreeks 2004